Met dienstencheques laat je dagdagelijkse huishoudelijke taken uitvoeren door jouw huishoudhulp van t-dienstencheques. Zonder veel papierwerk. Want dienstencheques bestellen en gebruiken is heel eenvoudig.

Sodexo is verantwoordelijk voor de uitgifte van de dienstencheques. Afhankelijk van je officiële woonplaats verschillen de dienstencheques per gewest.

Mag ik dienstencheques bestellen?

Elke meerderjarige inwoner van België mag dienstencheques bestellen en gebruiken (als particulier). Daarmee schakel je een huishoudhulp in voor schoonmaken, wassen, strijken, boodschappen doen en eten klaarmaken. Zijn niet toegelaten: verzorging, kinderopvang, tuinieren of het poetsen van niet-particuliere ruimtes. 

Hoe koop ik dienstencheques aan?

Om dienstencheques aan te kopen, registreer je je eerst bij Sodexo, de uitgiftemaatschappij van de dienstencheques. Bij  inschrijving kies je voor papieren of elektronische dienstencheques.

  • Woon je in het Vlaams gewest? Registreer dan hier.
  • Woon je in het Brussels gewest? Registreer dan hier.
  • Woon je in het Waals gewest? Registreer dan hier.

Sodexo bezorgt je, na bevestiging van de inschrijving, een persoonlijk gebruikersnummer dat je als gestructureerde mededeling bij de bestelling gebruikt.

Je kiest het gewenst aantal cheques (minimum 10) en stort het bedrag op het rekeningnummer van Sodexo. Dit is steeds een veelvoud van € 9 of € 10, afhankelijk van het aantal reeds aangekochte cheques. 

De rekeningnummers van Sodexo zijn:

  • BE41 0017 7246 2610 indien je in het Vlaams gewest woont.
  • BE28 0017 7246 3620 indien je in het Brussels hoofdstedelijk gewest woont.
  • BE15 0017 7247 4330 indien je in het Waals gewest woont.

Na de bestelling ontvang je de papieren dienstencheques in de brievenbus. Je overhandigt deze aan de huishoudhulp. Elektronische dienstencheques worden na het registreren van de prestatie door de huishoudhulp automatisch van je elektronische portefeuille afgehouden. 

Wat kost een dienstencheque?

Je kan als reguliere gebruiker tot 500 cheques per jaar bestellen: 400 dienstencheques aan € 9 en de overige 100 aan € 10. Na belastingvermindering betaalt u:

  • slechts € 6,30 voor inwoners van het Vlaams gewest
  • € 7,65 voor inwoners van het Brussels hoofdstedelijk gewest.
  • € 8,10 indien je in het Waals gewest gedomicilieerd bent. 

Wie mag werken als huishoudhulp via dienstencheques?

Iedere meerderjarige inwoner van België mag werken als huishoudhulp. Bespreek dus ook met je huidige huishoudhulp om in het dienstencheque-systeem te stappen. Dat levert zowel jou als je huishoudhulp heel wat voordelen op. Neem hierover contact op met t-dienstencheques. 
Opgelet: een huishoudhulp mag níét werken voor familieleden van de eerste en tweede graad. En ook niet voor personen die op hetzelfde adres wonen als hem of haar.

Zijn mijn huishoudhulp en ik verzekerd?

t-dienstencheques verzekert je huishoudhulp voor ongevallen op de werkvloer en tijdens woonwerkverplaatsingen. En jij bent verzekerd voor materiële schade die de huishoudhulp zou aanrichten.

Wanneer werkt mijn huishoudhulp?

De huishoudhulp kan van maandag tot zaterdag werken tussen 6 en 20 uur. Op zon- en feestdagen mag hij of zij niet werken. Ga je op vakantie? Vertel ons dan minstens twee weken op voorhand dat je huishoudhulp niet moet langskomen. 

Krijg ik gratis dienstencheques als zwangere zelfstandige?

Ja. Zodra je je professionele activiteiten hervat na de bevalling, krijg je gratis moederschapshulp. De sociale verzekeringskas voor zelfstandigen geeft je 105 dienstencheques. Lees meer over Sodexo-dienstencheques voor zwangere zelfstandigen.