Is de facturatie via een Sociaal Bureau voor Kunstenaars voorbehouden voor occasionele gebruikers?

Woensdag 15 november 2017

Is de facturatie via een Sociaal Bureau voor Kunstenaars voorbehouden voor occasionele gebruikers?

Of mag ik een artistieke prestatie factureren via een interimkantoor (SBK)?
Dit zijn vragen die wat verwarring zaaiden rond een reeds ingewikkelde materie. Voor t-heater is dit een gelegenheid om even terug te komen op de wettelijke rol van een Sociaal Bureau voor Kunstenaars en om uit te leggen in welke gevallen we kunnen interveniëren.
Om zijn activiteit te kunnen uitoefenen moet een Sociaal Bureau voor Kunstenaars beschikken over een exploitatievergunning voor uitzendkantoren. We verduidelijken dus best eerst in welke gevallen uitzendarbeid toegelaten is.
Uitzendarbeid is toegelaten voor een beperkt aantal redenen:

  1. Vervanging van een permanente werknemer
  2. Tijdelijke grotere werkdruk
  3. Uitvoering van uitzonderlijk werk
  4. Terbeschikkingstelling van een uitzendkracht bij een gebruiker met het oog op een permanente aanwerving (=integratie)
  5. Tewerkstelling in het kader van een door het gewest goedgekeurd tewerkstellingstraject voor langdurig werklozen en begunstigden van een financiële sociale bijstand
  6. Artistieke prestaties en/of de productie van artistieke werken voor rekening van een werkgever of een occasionele gebruiker

Voor 2003 (het jaar waarin deze reden werd toegevoegd) konden kunstenaars en werknemers binnen de creatieve sector enkel aangeworven worden door een SBK voor de redenen 1 tot 5. Kleine organisaties kwamen dus vast te zitten. Aangezien ze geen personeel hadden, mochten ze geen van bovenstaande redenen aanwenden. Kortom, ze pasten in geen van deze categorieën. Daarom werd deze reden gecreëerd.
De wetgeving is ook duidelijk wat dit laatste punt betreft: enkel een occasionele gebruiker kan een beroep doen op een uitzendkantoor voor de aanwerving voor de reden “Artistieke prestatie”.

Vanwaar de verwarring?

We moeten de reden voor de aanwerving (“redenen”) onderscheiden van de aard van het werk (“uitvoering”). Er bestaat geen exclusief verband tussen de reden “artistieke prestatie” en de artistieke prestatie (uitvoering). De twee zijn niet verbonden.

Voorbeelden:

  • Een bedrijf voor audiovisuele productie. De organisatie heeft 5 vaste werknemers met een contract van onbepaalde duur. Het team beheert het bedrijf en coördineert de producties dag na dag. Wanneer een productie van start gaat, moet de organisatie tijdelijk extra personeel aanwerven.  Kiest ze ervoor om deze mensen aan te werven via een SBK of een uitzendkantoor, dan maakt ze op rechtmatige wijze gebruik van de reden TIJDELIJK VERHOOGDE WERKDRUK. De acteurs worden aangeworven voor een artistieke prestatie (aard van het werk) en de techniekers voor een technische prestatie in de hoedanigheid van werknemer. De reden “artistieke prestatie” wordt hier niet ingeroepen.
  • Een privépersoon wenst een muzikant in te huren voor een trouwfeest. De muzikant is geen zelfstandige. De gebruiker kan geen uitzendcontracten opstellen voor de redenen 1 tot 5. In dit geval wordt dan als reden voor het uitzendcontract de ARTISTIEKE PRESTATIE ingeroepen.

Waarom een beroep doen op uitzendkrachten binnen de creatieve en artistieke sector?

In België is het verboden om een persoon aan te werven met 4 opeenvolgende contracten van bepaalde duur (rechtstreeks aangeworven bij dezelfde werkgever). Het laatste contract zou dan omgezet moeten worden in het contract van onbepaalde duur. Door de aard van de prestaties zijn de korte en opeenvolgende contracten binnen de creatieve sector dus enkel mogelijk met uitzendcontracten.


Hebt u nog vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met het dichtstbijzijnde kantoor van t-heater. Onze consultants en onze juridische dienst helpen

 

Auteur: Amin Dridi, district manager t-heater WallBru.

t-heater @ VRT: een dubbelinterview met consulenten Hanna en Louise!

Dinsdag 24 oktober 2017

t-heater @ VRT: een dubbelinterview met consulenten Hanna en Louise!

t-heater is er als sociaal bureau voor artiesten, mensen uit de creatieve sector en opdrachtgevers, in Vlaanderen en Wallonië. Tot zover iedereen op de hoogte. Maar wisten jullie dat t-heater ook exclusief de contracten voor de uitzendkrachten van de vrt regelt? Onze twee inhouse consulenten Hanne en Louise vertellen je er alles over!  

Jobdag voor operatoren en productiemedewerkers

Woensdag 18 oktober 2017

Jobdag voor operatoren en productiemedewerkers

Ben je operator of productiemedewerker? Of heb je ambitie om een van deze functies uit te oefenen? Dan ontmoeten wij je graag op onze jobbeurs op 23 november 2017 te Deinze! Je kan bij ons meteen je technische kennis even testen!

Jobdag voor jobstudenten bij Action

Maandag 25 september 2017

Jobdag voor jobstudenten bij Action

Een centje bijverdienen tijdens de week of in het weekend? Word jobstudent bij Action! Interesse? Solliciteer nu online of schrijf je in voor onze jobdag en kom alles te weten over het werken als jobstudent bij Action.

Tmesis: winnaars van de Poppitch sessie klassieke muziek 2016

Donderdag 14 september 2017

Tmesis: winnaars van de Poppitch sessie klassieke muziek 2016

Tmesis: een groep van vijf topmuzikanten, een ensemble van blazers, strijkers en een piano. Vorig jaar wonnen zij de Poppitch Sessie klassieke muziek, op zondag 17/09 zijn zij een hele dag te beluisteren in het Concertgebouw van Brugge. Benieuwd naar hun verhaal? Klik hier verder!

Jobdag voor callcenter medewerkers

Donderdag 14 september 2017

Jobdag voor callcenter medewerkers

Interesse in een job als callcenter medewerker? Bezit jij over een sterke overtuigingskracht? Hou je van commercieel werk? Informeer je graag mensen over een bepaalde dienst? Schrijf je dan in voor onze jobdag voor BSG, een callcenter in Gent, op 26 september 2017.

Jobstudent, werkstudent (of geen student)?

Dinsdag 29 augustus 2017

Jobstudent, werkstudent (of geen student)?

Studenten onder jullie: aandacht! In dit artikel leiden we je door de regeltjes van het studentenwerk. Nu de vakantie achter de rug is en velen van jullie misschien een vakantiejob hebben gedaan, kan het wel eens nuttig zijn te weten of en hoe je nog als student kunt werken. Ook de pas afgestudeerden vinden hier nuttige tips terug!

De Roel Verniers Prijs winnen: "een stevig duwtje in de rug"

Vrijdag 25 augustus 2017

De Roel Verniers Prijs winnen: "een stevig duwtje in de rug"

Het theaterfestival, dat dit jaar plaatsvindt in het Kaaitheater te Brussel, rijkt naar goede gewoonte de Roel Verniers Prijs uit, een prijs voor aanstormend theatertalent van maar liefst 6000 euro en een plek op het theaterfestival van het jaar nadien. De winnaar van dit jaar zal bekend gemaakt worden op 05/09/2017, maar wil je nu al weten wat het betekent om die prijs in de wacht te slepen? Klik dan hier verder en lees een interview met Geert Belpaeme, de winnaar van 2016.