De creatieve consulent: Fien uit Antwerpen

De creatieve consulent: Fien uit Antwerpen

Fien Meynendonckx, t-heaterconsulente in Antwerpen, heeft nog andere talenten. Buiten haar uren kruipt ze graag in haar pen.

Vertel ons eens wat meer?

Ik ben zeker niet de enige met deze ambitie, maar ik koester een droom om ooit een boek te schrijven al sinds het derde leerjaar. Ik zat het liefst op mijn eentje te lezen; een enthousiaste juf en de eerste prijs in een plaatselijke poëziewedstrijd deden de rest.

Kunnen we ergens al wat lezen van jouw hand?

Een paar jaar geleden werkte ik als redactrice bij een uitgeverij en daar heb ik ook een aantal boeken als auteur gepubliceerd. Je kan ze waarschijnlijk nog wel tweedehands vinden, maar ze zijn misschien al wat gedateerd. Vorig jaar verscheen er ook een essay over tijdreisfilms en nostalgie in Oogst Magazine (een blad waar ik overigens graag wat reclame voor maak, zeker het opzoeken waard! Er liggen inkijkexemplaren op ons kantoor in Antwerpen) en recenter stond er een artikel van mij op de website van Rekto:verso.

Waar vind je opdrachten?

Dat is het moeilijkste natuurlijk! Ik zou graag wat meer schrijfopdrachten doen, maar voorlopig krijg ik die niet in de schoot geworpen. Momenteel probeer ik hier en daar ideeën te pitchen bij verschillende opdrachtgevers. Ook werk ik aan een reeks kortverhalen gebaseerd op mijn ervaringen in Canada, waar ik een jaar heb gewoond. Ik haal mijn inspiratie dan ook voornamelijk in het dagelijkse leven – dingen die ik beleef, zie, lees of hoor. En in films.

Heb je grote voorbeelden?

Mijn favoriete auteur is Lydia Davis, meesteres in het kortverhaal. Ze is grappig en heel intiem. En ook een beetje geniaal. Ik heb ook veel bewondering voor Roger Ebert -  waarschijnlijk de meest bekende filmrecensent uit de VS (hij stierf een paar jaar geleden) - omdat hij een manier had gevonden om op een heel persoonlijke manier over film te schrijven en toch (of daardoor) een groot publiek te bereiken.

Heb je een website?
Momenteel heb ik een blog die eigenlijk vooral als inspiratie voor mezelf dient. Het is een soort opslagruimte voor observaties en interpretaties waar ik later misschien nog iets meer mee wil doen. Of niet.

Welk boek/interview/artikel zou je op het einde van je leven zeker willen geschreven hebben?

In Canada heb ik de kleindochter van een Antwerpse schilder ontmoet. Hij verhuisde vlak voor de Eerste Wereldoorlog naar Alberta en stierf daar aan een gebroken hart. Zijn levensverhaal is fenomenaal. Dat zou ik graag ooit nog eens neerschrijven. En verder zou ik graag wat vaker artikels of kortverhalen kunnen publiceren. Ik heb niet de grootste ambities, zo lang ik maar kan blijven schrijven.

Helpt deze creatieve bezigheid je bij je job bij t-heater? Zo ja, hoe?

Sowieso helpt het om zelf creatief bezig te zijn. We hebben ook veel redacteurs en auteurs die via ons werken en ik vind het altijd fijn om hen verder te kunnen helpen. Daarnaast werk ik ook voor de blog en sociale media van t-heater. Voor de blog schrijf of redigeer ik meer inhoudelijke artikels. Vaak misschien droge kost, maar zo blijf ik wel bij met de ontwikkelingen in een boeiende sector. En kan ik andere mensen behoorlijk informeren.

Dankjewel, Fien! Wij gaan alvast wat lezen op je blog en kijken uit naar meer!

 

Redactie: Sofie Van den bergh, consulente t-heater Brussel