Leslie Verbeeck, jong, getalenteerd én regisseur!

Leslie Verbeeck, jong, getalenteerd én regisseur!

Leslie Verbeeck (31), regisseur en regieassistent vertelt over zijn parcours doorheen de audiovisuele sector. Hij geeft tips aan starters en ook aan de sector zelf. Boeiend interview met een freelancer pur sang!


Wat doe je precies en hoe ben je daar ingerold?

Ik ben professioneel actief als regisseur en regieassistent binnen de Vlaamse audiovisuele wereld. In 2007 ben ik afgestudeerd aan het Narafi waar ik drie jaar lang van verschillende functies binnen de film heb kunnen proeven. Mijn eerste jaren heb ik onder een vast contract gewerkt bij bedrijven zoals Caviar en The Fridge. Ik was er montage-assistent voor een aantal televisieprogramma's en diverse kort-en langspeelfilms. Na ongeveer vijf jaar heb ik dat opgegeven en ben ik sinds 2011 aan het freelancen. Sinds 2013 doe ik dat via t-heater.

Het opgeven van dat vaste contract was een bewuste keuze. Zo kreeg ik meer vrijheid om mijn eigen pad uit te stippelen en nu kan ik mijn opdrachten kiezen. Continu voor eenzelfde werkgever werken is voor mij demotiverend en dan geef je je niet meer 100%. Mijn doel is van bij den beginne: evolueren in de verschillende creatieve milieus van het medialandschap om op termijn schrijver-regisseur te worden van mijn eigen film- en tv-projecten.

 

 

 

 

 

Still uit de docu Pelikaanstraat 20, Canvas

 

Waar kunnen we je werk bewonderen?

Zet de televisie aan en je spot wel snel een commercial of twee waar ik aan heb meegewerkt. Mijn meest recentste project, Pelikaanstraat 20, kan je dit najaar in verscheidene Vlaamse cultuurhuizen bewonderen. Pelikaanstraat 20 vertelt het verhaal van de Vlaams-Malinese actrice Aminata Demba en haar zoektocht naar het verhaal van haar overleden vader. De film onderzoekt de gevolgen van migratie op de generaties die volgen en biedt een unieke kijk op ambitieuze vertrekkers, blijvers en terugkeerders.

Je kan mijn werk ook op ongewone plaatsen terugvinden. Bijvoorbeeld bij de Limburgse componist en pianist Jan Swerts die momenteel doorheen muzikaal Vlaanderen trekt met zijn nieuwste plaat en bijhorende releasetournee. De beelden die tijdens zijn optredens in de achtergrond worden vertoond zijn van mijn hand.


Wat zijn de voordelen van het werken via een SBK en t-heater in het bijzonder?

Ik denk dat het de beste keuze is in mijn situatie. Je bent verzekerd en ook nog eens zeker van je geld. Het zelfstandig statuut hoeft voorlopig nog niet. Bovendien heb ik een kunstenaarsstatuut waar ik op kan terugvallen. In de filmsector zijn er immers zeer intensieve periodes, afgewisseld met kalmere periodes. Dus die zekerheid is zeker welkom.

Sedert 2013 werk ik via t-heater en ik merkte meteen een verschil met voorgaande uitbetalingsdiensten of interimkantoren. Vooral het menselijke aspect en persoonlijke karakter vond ik een enorm pluspunt. Ik hou niet van administratie of contracten en vind het belangrijk dat, als je dat uit handen geeft, dit met een betrouwbare partner is. Ik kan steevast, met een gerust hart en volle focus, m'n werk doen.

 

 

 

 

Still uit de videoclip Crossbeat - "The Opening (Easy)", Voxed Recordings

 

Zijn er aspecten die je zou willen veranderd zien in de audiovisuele sector?

In het huidige klimaat moet er vaak gewerkt worden met weinig middelen, terwijl hetzelfde eindresultaat wordt verwacht. Vele producties werken daarom samen met stagiairs en vrijwillige werkkrachten die zo, onrechtstreeks, werk(zekerheid) voor de neus van anderen wegkapen. Begrijp me niet verkeerd, stages zijn zeker positief en ik zou er als student ook zo snel mogelijk mee starten. Zo krijg je direct een realistisch beeld van hoe het er in het echt aan toe gaat. Het gratis werk, dat moet naar mijn mening echt worden stopgezet. Dat houdt het slechte systeem alleen maar in stand! Ook hoor ik nog te vaak verhalen bij collega’s over achterstallige betalingen en wanbetalers.


Wat zijn de plannen voor de toekomst?

Momenteel ben ik tevreden met de huidige situatie maar ik hoop dat er nieuw werk uit vorig werk vloeit. Ik ben bovendien een kortfilm aan het schrijven samen met een Amerikaanse theaterregisseur. Dus hopelijk komt die weldra in productie!

 

 

Still uit videoclip Bering Strait - "Apart", Apollo Records 

 

Wil je meer weten over Leslie Verbeeck? Neem dan hier zeker eens een kijkje of surf naar zijn website

 

Auteur: Jolien De Ridder, t-heater Gent