Maaltijdcheques: alles wat je altijd al wilde weten!

Maaltijdcheques: alles wat je altijd al wilde weten!

Zie je op je arbeidscontract een vermelding van maaltijdscheques? Dat is goed nieuws! Maar wat betekent dat eigenlijk en hoe ontvang je deze cheques?

Wat zijn maaltijdcheques?
Een maaltijdcheque is het meest gekende en verspreide extralegale voordeel. De achterliggende idee is dat de maaltijd tijdens het werken met de cheques wordt betaald. In principe kan je bij elke handelaar die de cheques aanvaardt terecht.

De cheques zijn vrij van belastingen en sociale bijdragen en worden door drie erkende uitgiftemaatschappijen verdeeld (Edenred, Monizze, Sodexo). Sinds 2011 worden de maaltijdcheques niet meer in papieren vorm uitgegeven maar komen ze via een bankpas.

Waarom krijg ik maaltijdcheques?
Wanneer de vaste werknemers van jouw opdrachtgever maaltijdcheques ontvangen, dan heb je hier ook recht op. Ook al werk je maar tijdelijk voor deze organisatie. Het is dus afhankelijk van de opdrachtgever of je al dan niet maaltijdcheques ontvangt.

Hoeveel maaltijdcheques krijg ik?

Het aantal cheques dat je krijgt, komt overeen met het aantal dagen dat je werkt. Het bedrag van de cheques mag vrij bepaald worden. Per dag betalen zowel de werknemer als werkgever een bijdrage voor de maaltijdcheques. De bijdrage van de werkgever bedraagt max. 6,91 euro per cheque en voor de werknemer is dit minstens 1,09 euro.

Hoe zal ik de maaltijdcheques ontvangen?
• Je beschikt al over een kaart: de maaltijdcheques worden op de bestaande kaart gestort.
• Je beschikt nog niet over een kaart: de kaart wordt met de post naar je toegestuurd.

Deze aanmaak duurt ± 10 dagen en wordt dan de 3de of 4de week thuis geleverd.
Het bedrag van de maaltijdcheques wordt maandelijks op je maaltijdchequerekening overgeschreven.

 

Heb je nog meer vragen? Contacteer je t-heaterkantoor in de buurt, we helpen je graag verder!

 

Auteur: Jolien De Ridder

Actueel op: 12/05/2017