Nightshop op WE ARE OPEN

Nightshop op WE ARE OPEN

In november won Nightshop nog onze Poppitch Electro, waardoor ze dit weekend op het podium staan van showcasefestival We Are Open in Trix. Hun muziek en visuele stijl vallen niet onder één noemer te vatten dus laten we Yan, Lennert en Lowie jullie zélf overtuigen om hun set te gaan uitchecken deze vrijdag.

Op vi.be lezen we dat hun muziek zich bevindt "tussen deep trap en weightless grime", maar ze zeggen zelf dat ze ondertussen evolueerden naar iets wat niet in vakjes te stoppen is. “We bevinden ons tussen veel stijlen in. Vaak wordt er voor een nieuw nummer vertrokken vanuit het kaderwerk van een specifiek genre zoals UK garage, trap of footwork. Daarnaast wisselen we ook vaak van stemming. Sommige nummers zijn energetisch en hard, op het vuile af. Andere zijn emotioneler en melodischer, vol atmosferische samples die melancholie oproepen. Wat wel altijd hetzelfde blijft, is de esthetiek van de sound: drukke producties met meeslepende baslijnen en koude, in reverb gedrenkte synths.”

Wanneer we vragen wie hun muzikale voorbeelden zijn, krijgen we een divers antwoord. Yan laat zich bijvoorbeeld beïnvloeden door de structuur van de muziek van Shlomo, Burial en William Basinski, maar ook door Footwork, Lefto en Memphis Rap of zelfs Rachmaninov en Russische popmuziek uit de vroege jaren 2000. Lowie denkt dan weer dat het creatief erg beperkend kan zijn om je als muzikant aan bepaalde helden te spiegelen. “Je laten inspireren kan natuurlijk wel. De donkere dubstep van artiesten als Mala en Shackleton hebben me goesting doen krijgen om zelf elektronische muziek te maken. Ze laten op een mooie manier leegte toe in hun muziek en dat blijft me fascineren. Voor de rest neem ik veel op uit diverse muzieksoorten, zoals momenteel The Necks, Yusuf Lateef  en Talk Talks fenomenale album Spirit of Eden.”

Lennert verzorgt de live visuals tijdens de optredens van Nightshop. Ze vormen het verlengde van de muziek en zijn een visuele representatie van wat Nightshop als concept voor hen betekent. “Het gaat om abstracte glitches en een mix van beelden die een kleurrijk en chaotisch geheel vormen. Die wissel ik af met fragmenten uit het nachtleven, found footage en een flinke portie GTA Vice City. Kortom, alle invloeden die Nightshop maken tot wat het is.”

Zelf ze dolenthousiast over het programma van We Are Open.  “Met zo’n fantastische line-up wordt het moeilijk kiezen. Blackwave, SHHT, Onmens, Hong Kong Dong, de geweldige liveshows van Caballero/JeanJeass en Stikstof. Ook Geroezemoes, met Maurits Bouttery aan de drums, kan niet tegenvallen. En dan is er nog Raketkanon voor als je de hersenen uit je oren wil laten blazen. Je krijgt er waar voor je geld!”

Wat de toekomst brengt? “Het plannen van eigen releaseshows in Brussel en Gent, een samenwerking met een toffe eventorganisator uit Gent en de organisatie van een aantal eigen events in samenwerking met een ander Gents collectief.”

En onze voorspelling: wachten op de bookings die We Are Open zeker zullen binnenstromen!

Contacteer Nightshop zelf via hun facebookpagina.