Profiel van een gids – interview met Karina Van Aelst

Profiel van een gids – interview met Karina Van Aelst

Op 11 juni is het zover, dan gaat het nieuwe Museum M in Leuven na lange tijd weer open. Een nieuw tijdperk en dus de perfecte gelegenheid voor ons om eens te gaan babbelen met een insider.  Karina Van Aelst is sinds jaar en dag freelance gids voor Museum M in Leuven via t-heater en vertelt er ons alles over!

 

Hoe ben je begonnen als gids bij Museum M en dus als freelancer bij t-heater?

Ik ben er eigenlijk ingerold. Het bedrijfsleven, waar ik altijd in had gewerkt, werd me wat te zwaar en na enige tijd thuis, ben ik me gaan heroriënteren. Omdat ik geschiedenis altijd al heel boeiend heb gevonden, heb ik me ingeschreven voor een opleiding als gids. Ik hoorde op dat moment bij de eerste lichting van opgeleide museumgidsen, een hele leuke ervaring. 
Mijn stage deed ik in Museum M.  Van bij de opening in 2009 ben ik er bij en nu ben ik er dus nog steeds. Via M ben ik bij t-heater terecht gekomen. Als zelfstandige werken, wilde ik niet omdat ik op die manier geen (aanvullende) uitkering zou kunnen krijgen, waar ik naast mijn werk via t-heater wel recht op heb. Werken als freelance gids geeft namelijk weinig zekerheid want de hoeveelheid werk hangt uiteraard samen met het aantal tentoonstellingen en hun succes.

Hoe pak je de rondleidingen aan?

Het publiek waarvoor ik gids, varieert bij elke tentoonstelling. Dat maakt het werk afwisselend, maar het vraagt ook veel inspanning. Het is belangrijk om je eigen verhaal te maken van een rondleiding. Ik probeer steeds veel afwisseling in mijn gidsbeurten te stoppen en iets over de scenografie van de tentoonstelling te vertellen. Ik vind het ook belangrijk om aansluiting te zoeken met de leefwereld van de groep waarvoor je staat. Een beetje humor hier en daar, kan dan ook nooit kwaad. 

Mijn corebusiness is voornamelijk gidsen voor scholen. Met de kleutertjes werken we dan bijvoorbeeld met een living doll, Mo genaamd. Heel leuk, ze noemen mij wel eens de mama van Mo. Bij hen draait het bezoek puur om de beleving dus stoppen we er vaak muziek in. Voor jongeren hanteren we vooral digitale tools. We laten hen ook altijd zelf in groepjes dingen ontdekken in het museum en geven hen de vrijheid te kiezen voor de kunstwerken die hen het meest aanspreken. Ik  geef er nadien dan een woordje uitleg over.
Uiteraard zijn er ook nog steeds heel klassieke rondleidingen, dat hangt af van de vraag van de groep.

M opent op 11 juni de deuren terug na een half jaar. Kan je ons al meer vertellen over het nieuwe museum?

Dat het nog interactiever zal zijn! Er komen ook een aantal interessante tijdelijke tentoonstellingen aan en er zullen werken te zien zijn die momenteel op de Biënnale van Venetië getoond worden. In de vaste tentoonstelling van middeleeuwse kunst zullen ook moderne werken worden opgesteld om zo de relatie tussen oude en moderne kunst te onderzoeken.

Praktisch zullen er ook wat verbeteringen zijn. Zo werden bijvoorbeeld de doorgangen vergroot en werd er een publieksruimte voorzien, waar het publiek tot rust kan komen.

Maar hoe het allemaal precies zal uitdraaien, is ook voor ons nog een verrassing. Ik ben alvast heel benieuwd, want de opening komt nu echt dichtbij!

Allen daarheen dus vanaf 11 juni!

 

Auteur: Laura Kuppens, t-heater Leuven
Actueel : 24/05/2017