PROFIEL: Wenneker.be

PROFIEL: Wenneker.be

t-heater heeft heel wat creatieve klanten die we graag in de kijker zetten. Het productiehuis Wenneker.be maakte even tijd om reporter Jolien te ontvangen in hun moderne kantoor in Dok Noord in Gent. Managing director Vanessa Jacob beantwoordde met plezier enkele vragen.

Kan je omschrijven wat Wenneker.be precies doet?

Wenneker.be is een productiehuis met focus op reclamevideo’s. We zijn nu iets langer dan twee jaar bezig in het hoofdkantoor in Gent. Daarnaast hebben we ook een hub in Brussel.

We bestaan uit twee divisies. De eerste is Wenneker.be die samenwerkt met grote agentschappen zoals DDB, BBDO, Mortierbrigade, Famousgrey, Darwin, Prophets, ... Zij sturen ons scripts door waar wij regisseurs voor zoeken. Als ze met één van onze regisseurs willen werken, gaan we de opdracht aan. De andere divisie werkt met kleinere agentschappen of met de merken rechtstreeks. Bij deze klanten creëren we ook mee.

Hoe probeert Wenneker.be zich te onderscheiden van andere spelers op de markt?

We zorgen voor een specifieke behandeling aangezien we per opdracht op zoek gaan naar de juiste regisseur. De regisseurs vinden we door continu nieuw talent te zoeken en te benaderen.
We staan ook bekend om de production value die we toevoegen aan de films. Al is er weinig budget, trachten we heel veel kwaliteit in de film te steken en een goeie service te verlenen zodat het product mooi naar voren komt en de klant tevreden is met het eindresultaat.

Waar kunnen we de video’s van Wenneker.be bewonderen?

De meeste films die wij maken kan je zien op televisie. Daarnaast kan je zo ook op sociale media vinden of op de website van de klant zelf.

Wat zijn de meest voorkomende obstakels in deze sector?

Het weer ! Heel veel opnames zijn buiten. Soms hebben we een regenscène en valt er geen druppel uit de lucht. Dat kunnen we perfect organiseren door een regenmachine op onze set te voorzien. Maar als het in het script een helderblauwe dag is met veel zon, dan is het vaak spannend. Elke productie opnieuw worden we met die onzekerheid geconfronteerd. Daarnaast is pricing ook niet eenvoudig. Vooral de kleinere agentschappen onderschatten soms hoe arbeidsintensief onze job is. Een foto nemen van een product is iets helemaal anders dan een bewegend beeld maken. Zo wordt bij video’s alles frame per frame bekeken en indien nodig aangepast. Dat is zeer tijdsintensief en het budget loopt zo snel op. Het is ook niet perse goedkoper om het filmpje bv. vijf seconden korter te maken, de workload blijft hetzelfde. Het budget verantwoorden aan de klant is dus ook zeker niet altijd eenvoudig.

t-heater brengt contracten in orde voor freelancers die bij jullie projectmatig werken. Hoe verloopt de samenwerking met t-heater?

Supergoed ! Wij hebben altijd al met t-heater gewerkt. Jullie kennen het paritair comité en de sector dus het is heel gemakkelijk om te overleggen.

Wenneker.be bevindt zich in een flexibele sector met vaak korte contracten en niet altijd evenveel zekerheid wat betreft opdrachten. Hoe gaan jullie daarmee om?

Dat is niet eenvoudig. Om een goede band op te bouwen met onze regisseurs en andere medewerkers organiseerden we onlangs een director’s day. We maakten er een inspirerende dag van met workshops waar we de nieuwigheden op de markt hebben ontdekt.

Wanneer we een briefing van een klant ontvangen, maken we een pitch en intentienota waarin staat hoe wij het zouden aanpakken en geven we creatieve input. Deze pitchfase is zeer intensief. We doen aan veel pitches mee want je verliest er altijd. Dat moet je kunnen relativeren want dat is gewoon hoe het werkt.

We doen ook mee aan overheidsopdrachten waarbij de procedure langer duurt maar wel meer zekerheid biedt eens ze binnen is, omdat dit raamcontracten zijn voor een langere periode.

 

Er is ook een Nederlandse zetel, zijn er verder nog ambities om uit te breiden?

De Nederlandse zetel is het moederbedrijf en bestaat intussen 11 jaar. We zijn van plan om zowel geografisch als op vlak van specialisaties uit te breiden. We hebben reeds een specialisatie rond food-films: Nosh Food Films in Nederland. Bij Nosh werken er regisseurs, fotografen en foodstylisten die elke dag bezig zijn met eten.

Er is ook een divisie van Wenneker gevestigd in Dubai, deze bestaat een jaar. Daar werken ze op een heel andere manier omdat de cultuur zo verschillend is. Na de Ramadan bijvoorbeeld krijgen we ontzettend veel aanvragen om films te maken voor snoepgoed en suiker omdat de reclame daarrond dan echt explodeert.

Wil je nog meer info over dit het productiehuis Wenneker.be? Bekijk dan zeker hun website

Ook interesse om als organisatie in de kijker te staan? 

 

Auteur: Jolien De Ridder, consulente t-heater Gent