SHORTREAD: Nieuwe berekening cachetbedrag

SHORTREAD: Nieuwe berekening cachetbedrag

Spaar je voor je kunstenaarsstatuut? Dan is het voor jou belangrijk om te weten dat het getal voor de berekening van het cachetbedrag is gestegen naar € 60,10 en dat sinds 1 juni 2017.

Het cachetbedrag is een voordeelregel voor artistieke profielen om toegang te krijgen tot het kunstenaarsstatuut. Concreet komt het erop neer dat je, om toegang te krijgen tot een werkloosheidsuitkering, je X aantal dagen gewerkt moet hebben op X aantal maanden. Voor artiesten is er een voordeelregel die ook wel de cachetregel wordt genoemd. In plaats van naar de dagen, wordt er dan gekeken naar het verdiende bruto taakloon en dat wordt gedeeld door € 60,10. Op 21 maanden moet je € 18.751,20 brutoloon (of 312 dagen x € 60,10)  bewijzen (lees hier meer over het statuut zelf).

Deze voordeelregel is een antwoord op het probleem van de periodes waarin artiesten geen loon verdienen, maar wel aan het werk zijn, bijvoorbeeld tijdens repetities of tijdens het creëren van nieuwe muziek, enzovoort. De idee daarachter is dat het betaalde loon voor de uiteindelijke opdracht, bijvoorbeeld een optreden van een muzikant, meerdere gewerkte dagen dekt.

Wil je meer informatie of jouw specifieke situatie eens bekijken? Aarzel dan zeker niet om een afspraak te maken in één van onze kantoren!

 

Auteur: Lisa Wuyts, t-heater Antwerpen

Actueel op 07/07/2017