t-heater meets Cirq

t-heater meets Cirq

CirQ is het productiehuis achter de Boomfanfare , de Human Jackpot  en Refu-interim . Jaarlijks organiseren ze memorabele momenten tijdens de Gentse Feesten in de Willem de Beersteeg. Zo staken ze afgelopen zomer tijdens Datakamp schattige kuikentjes in de blender. Was het een stunt of echt? CirQ schuwt de controverse niet! T-heater sprak met de bezielers.

We zijn een vereniging van een 130-tal mensen met allemaal dezelfde voorliefde voor het onnozele en het absurde.
CirQ bestaat sinds 1999 maar officieel sinds 2001. In het begin werden we ‘theatermensen’ genoemd, later met ons Schlagerfestival veranderde dat naar ‘organisatoren’. Momenteel doen we ook veel sociale projecten. Onze werking is heel divers en moeilijk vast te pinnen.

CirQ is een community: een groep mensen die samen zot wil doen.
We brengen onnozelheid met een sociale insteek maar wel zonder ons politiek te mengen. We doen gewoon ons goesting.
In onze community zitten professoren, grafische vormgevers, truckchauffeurs, werklozen en alles daartussen. Wat steeds terugkomt is het “Upcyclin’ van de volkscultuur”. Duivenmelkers, kermissen, volkscafés, cultureel erfgoed, … daar zijn we zot van.

Hetgeen kleur geeft aan de maatschappij daar werken we graag mee.
We werken niet met acteurs maar met karakters, mensen met een bepaalde eigenheid. Ook wat betreft ons materiaal verzamelen we bijzonderheden: een oldtimer, oude decors, een crème-kar, onze kinderzweefmolen, echt van alles en nog wat.

We geven graag een uppercut en houden ons bezig met thema’s die spelen in de maatschappij. Omdat we bij CirQ met velen zijn, hebben we onze eigen barometer: waar zijn mensen mee bezig? Het is niet onze hoofdbedoeling het publiek  wakker te schudden maar het is wel tof iets binnenstebuiten te keren.

De Gentse Feesten zijn voor ons belangrijk. Daar is onze werking rond gebaseerd.
We maken telkens iets rond één thema en daar ontwikkelen we acts of tools rond. We hebben ook grotere eigen producties. Zo maakten we een circusvoorstelling op DOK en organiseerden we een drive-in-cinema. We doen ook tal van optredens, theaterfestivals, kermissen en verhuren onze acts. Het laatste grote project dat we deden was 15 jaar handelsbeurs. Toen bestormden we het Handelsbeursplein en speelden we de Russische Revolutie na.

Refu-interim werd opgericht na de Gentse Feesten van 2016 .
Toen hebben we onszelf laten vervangen door vluchtelingen, dat was een zeer groot succes. We werkten samen met een tachtigtal vluchtelingen als vrijwilligers. Op die manier verkennen ze de arbeidsmarkt voor ze naar de VDAB gaan.
We werken met intakes: één dag zetten we de deuren open en interviewen we de nieuwkomers: Wat willen ze doen? Waar zijn ze goed in? We delen hen in groepen zoals ‘de handige Harry’s’, ‘de publiekswerkers’, ‘mensen met een metier’ en de ‘kook- en barploeg’. Voor Refu-interim werken er drie coaches vast in dienst.
We proberen de nieuwkomers zoveel mogelijk goesting te geven om te werken, weg van alle beslommeringen en paperassen.
De community maakt het verschil tussen de trajecten van het OCMW en wat wij aanbieden. We proberen op verschillende manieren hetzelfde te bereiken.
De VDAB heeft ons ook gevraagd een opleiding te voorzien. We zijn al twee jaar bezig en wij weten wat de problemen zijn.

De toekomstplannen van CirQ zijn vooral: blijven voortdoen. We zouden graag het Harry Malter park overnemen. Dan kunnen mensen gewoon tot bij ons komen. Belangrijk is wel dat het sociaal gedreven is!

Tekst: Jolien De Ridder, consulent t-heater Gent.
Op basis van een interview met Xavier Cloet en David Miroir.