Tips & Tricks om je belastingbrief in te vullen

Reportage van de belastingssessie

We naderen de deadline voor het indienen van de jaarlijkse belastingaangifte. Het is niet altijd eenvoudig te weten wat waar in te vullen wanneer je als freelancer werkt. Gelukkig organiseert t-heater verschillende sessies waar je met een professionele fiscalist kan samenzitten in een persoonlijk gesprek. We geven enkele tips en weetjes mee van de voorbije sessies.

1.  Let op dat er voldoende bedrijfsvoorheffing wordt afgehouden van je loon. Bij tijdelijke en/of deeltijdse opdrachten wordt er soms niets afgehouden waardoor het bedrag dat op het einde van het jaar moet worden bijgestort hoog kan oplopen.

2.  Bij t-heater kies je een vast percentage bedrijfsvoorheffing (11,11%, 18%, 22,8%, 25% of 30%). Je kan ook kiezen voor ‘wettelijke schalen’, hoewel dit aantrekkelijk lijkt op het eerste zicht, wordt dit door de fiscalist sterk afgeraden. Meer info over de bedrijfsvoorheffing lees je hier

3.  Het aftrekken van werkelijke beroepskosten is voor freelancers een vaak voorkomende problematiek. Werkelijke gemaakte kosten kan je fiscaal inbrengen indien je de bewijzen ook daadwerkelijk kan voorleggen.

4.  Wil je snel meer inzicht in de fiscaliteit? Bekijk de belastingschijven! Het fiscale landschap zal zo duidelijker worden.

5.  Er geldt een verlaagd belastingtarief voor auteursrechten. Houd echter in het hoofd dat er specifieke rulings zijn over wanneer wel of niet met auteursrechten kan worden gewerkt.

6.  En last but not least: wees niet te gretig populaire stellingen die je pakweg op café hoort te geloven. Vraag raad aan een boekhouder of fiscalist om je zo voldoende te informeren.

De sessies van Leuven, Gent en Brussel zijn al achter de rug. Interesse in een sessie? Er zijn nog plekjes vrij op andere momenten. Snel reserveren is de boodschap!

• Maandag 12/6 PM : Brugge
• Donderdag 15/6 AM : Hasselt.

Auteur: Jolien De Ridder, t-heaterconsulente Gent